3 największe zalety soczewek wieloogniskowych

O wieloogniskowych soczewkach wspominaliśmy już niejednokrotnie. Są one częstym wyborem wśród naszych pacjentów decydujących się na operację zaćmy. Wybierają je osoby, które istotnie chcą polepszyć swój komfort widzenia. Dzisiaj przybliżymy temat ich 3 największych zalet.

Zalety soczewek wieloogniskowych

Poprawa widzenia do dali

Pierwszą zaletą soczewek wieloogniskowych wszczepianych podczas operacji zaćmy w naszej klinice jest poprawa widzenia do dali. Co to oznacza? Oznacza to, że pacjent po wszczepieniu takiej soczewki może dobrze widzieć np. oddalony od niego ładny widok krajobrazu. Może również spokojnie prowadzić samochód, ponieważ dobrze widzi oddalone przedmioty.

Według naszych obserwacji ponad 80% pacjentów naszej kliniki, którzy wybrali soczewkę wieloogniskową, nie musi nosić okularów do dali.

To ogromny komfort i wygoda. Życie bez okularów ułatwia codzienne czynności i aktywności np. jazdę na rowerze, rolkach, spacery i uprawianie sportów.

Dobre widzenie na odległościach pośrednich

Drugą ważną zaletą tego typu soczewek jest dobre widzenie na odległościach pośrednich. Odległości pośrednie mogą się nieco różnić i dla różnych osób być nieco inne. Dla jednych będą to odległości oddalone o około 2 metry, dla innych nawet 6 metrów. Najłatwiej sobie to wyobrazić na przykładzie. O tego typu odległościach mówimy np. podczas oglądania telewizji.

Soczewki wieloogniskowe pozwalają widzieć pacjentom po operacji dobrze i wyraźnie również na odległości pośrednie.

Poprawa widzenia do bliży

Trzecia zaleta soczewek wieloogniskowych to fakt, że zapewniają poprawę widzenia do bliży. Czym jest widzenie do bliży? Ponownie wyjaśnimy to na prostym przykładzie. O widzeniu do bliży mówimy, gdy mamy na myśli postrzeganie czegoś, co jest blisko np. gazety, książki, ekranu telefonu komórkowego.

Z naszych obserwacji wynika, że po wszczepieniu soczewek wieloogniskowych aż 90% naszych pacjentów nie nosi już okularów do tzw. czytania. Czyli tych okularów, które poprawiają widzenie do bliży.

Zalety soczewek wieloogniskowych

Czy soczewki wieloogniskowe to dobry wybór?

Soczewki wieloogniskowe wszczepiane podczas operacji zaćmy to dobry wybór dla osób, które pragną czegoś więcej niż samo wyleczenie choroby. To dobra opcja dla tych, którzy chcą czerpać z życia to, co najlepsze i cieszyć się dobrym wzrokiem bez udogodnień związanych z noszeniem okularów.

Czy soczewki wieloogniskowe są drogie?

Oczywiście wybór soczewek wieloogniskowych wiąże się z dodatkowym kosztem zabiegu. Jednak w przypadku wyboru naszej kliniki nadal możecie skorzystać z refundacji za operację z NFZ. Wówczas jedynym kosztem będzie różnica pomiędzy refundowaną kwotą a kosztem soczewki. Cena zależy od aktualnego kursu euro, dlatego w celu uzyskania dokładnych informacji prosimy o kontakt telefoniczny.

Podsumowanie:

Soczewki wieloogniskowe pozwalają uzyskać dobre widzenie po operacji zaćmy. Wielu pacjentów po zabiegu rezygnuje lub w znacznym stopniu ogranicza używanie okularów.

Na zabieg usunięcia zaćmy w naszej klinice można się rejestrować telefonicznie pod numerem +48 572 864 964 lub przez formularz https://refundacjazacmy.pl/kontakt/

Więcej informacji znajdziecie w naszych social mediach:

Facebook: https://www.facebook.com/ZacmawNiemczech/