Porównanie procesu leczenia zaćmy w Polsce i w Niemczech

Zaćma jest chorobą, którą można wyleczyć jedynie operacyjnie. Nie ma leków, które niwelują całkowicie jej objawy. Pacjenci, u których zdiagnozowana została ta choroba, muszą zatem podjąć decyzję dotyczącą przeprowadzenia operacji leczenia zaćmy. Współcześnie jest w tym zakresie bardzo dużo możliwości. Można zdecydować się na operację prywatnie, co oczywiście wymaga odpowiednich środków finansowych. Nie oznacza to jednak, że pacjenci, którzy nimi nie dysponują, nie mają możliwości operowania zaćmy.

Operacja usunięcia zaćmy jest całkowicie refundowana przez NFZ — i to kolejna z opcji. Warto jednak podkreślić, że wcale nie musimy decydować się na przeprowadzenie operacji usuwania zaćmy w Polsce. W Niemczech także można taką operację przeprowadzić, a co więcej — również w ramach świadczeń zdrowotnych NFZ. Czym różni się leczenie zaćmy w Niemczech od leczenia jej w Polsce? Jakie są najważniejsze różnice?

Klasyfikacja pacjenta do przeprowadzenia operacji usunięcia zaćmy

Pierwszą i zdecydowanie najważniejszą kwestią, od której należy zacząć temat związany z operacją zaćmy, jest sklasyfikowanie pacjenta do takiego zabiegu. W tym celu musimy uzyskać odpowiednie skierowanie od lekarza okulisty. Na podstawie badań określa on czy nasze skierowanie będzie oznaczone jako „pilne” (tzw. na cito) czy też nie. Zależnie od priorytetu, ustalany jest termin wykonania takiej operacji. Trzeba jednak podkreślić, że czasy, kiedy na operację zaćmy czekało się nawet po kilka miesięcy, już dawno minęły. Obecnie czas oczekiwania na przeprowadzenie operacji usunięcia zaćmy wynosi od kilku dni do kilku tygodni. Zależne jest to od dwóch czynników. Pierwszym, co zostało już wspomniane wcześniej — jest rodzaj skierowania. Drugim — dostępność lekarzy specjalistów w danym regionie. Co więcej, jesteśmy w stanie w bardzo prosty sposób sprawdzić, gdzie i kiedy operacja zaćmy może zostać wykonana i wybrać nie tylko miejsce jej przeprowadzenia, ale również i termin. Tym samym, pacjenci, którzy zdecydują się na operację zaćmy w Polsce, mają w tym aspekcie bardzo duże pole możliwości.

Operacja zaćmy w Niemczech i w Polsce - czym się różnią?

Zarówno operacja zaćmy w Niemczech, jak i w Polsce może być refundowana przez NFZ. Są jednak pewne zasadnicze różnice, jeśli chodzi o standardy leczenia zaćmy w tych dwóch miejscach. Pacjenci, którzy zdecydują się na operację zaćmy w Niemczech, przede wszystkim dostają 100% zwrotu kosztów operacji, które pokrywane są z NFZ na podstawie aktualnego kursu euro. W odróżnieniu od leczenia zaćmy w Polsce, w Niemczech pacjenci mają możliwość wyboru najbardziej odpowiednich dla siebie soczewek. W Polsce wykorzystuje się jedynie podstawowe soczewki — jeśli pacjent chce inne, musi za nie zapłacić. Decydując się na operację zaćmy w Niemczech, pacjent pokrywa jedynie różnicę w cenie soczewek, a nie ich całkowity koszt.

Standardy opieki pooperacyjnej w Polsce i w Niemczech

Każda placówka medyczna, która przyjmuje pacjentów, dba o to, aby czuli się oni w niej jak najlepiej. Zapewnione jest całodobowa opieka medyczna, ale też i wyżywienie. Pacjenci, którzy zdecydują się na operację zaćmy w Niemczech, mogą liczyć na wyższy standard opieki pooperacyjnej, niż ma to miejsce w Polsce. Wynika to przede wszystkim z różnic związanych z działaniem klinik i szpitali w Niemczech. Co więcej, również ten wyższy standard opieki pooperacyjnej, jak i sam pobyt, są refundowane w ramach NFZ. Oznacza to, że pacjenci, którzy zdecydują się na przeprowadzenie operacji usunięcia zaćmy w Niemczech, nie ponoszą dodatkowych kosztów związanych np. z pobytem w szpitalu.

Trzeba także zaznaczyć, że sam zabieg wykonywany w klinice w Niemczech, odbywa się z reguły w trybie chirurgii jednego dnia. Oznacza to, że pacjent tego samego dnia po odbytym zabiegu może wrócić do domu, bez konieczności długiego pobytu w klinice.

Wybór kliniki wykonującej operacje usunięcia zaćmy - co należy wziąć pod uwagę?

Czynników, które należy wziąć pod uwagę, kiedy konieczne jest wykonanie operacji usunięcia zaćmy, jest bardzo dużo. Kiedyś najistotniejszą rolę odgrywały oczywiście terminy — zarówno w przypadku leczenia w ramach NFZ, jak i prywatnego. Obecnie, terminy są stosunkowo krótkie, jednakże nie możemy zapominać o tym, że bardzo ważny jest komfort pacjenta. Należy zatem zwrócić uwagę na standard obsługi medycznej, a także warunki, jakie oferuje dany szpital lub klinika. Warto także dowiedzieć się, jaki lekarz specjalista będzie wykonywał zabieg — jakie ma doświadczenie i opinie. Nie możemy zapominać o tym, że mimo iż operacje usunięcia zaćmy wykonuje się bardzo często — są to jedne z najczęściej wykonywanych zabiegów zarówno w Polsce, jak i w Niemczech — na pierwszym miejscu powinien zawsze znajdować się komfort i bezpieczeństwo pacjenta.

Trzeba także podkreślić, że lekarze specjaliści w Niemczech z reguły zajmują się tylko i wyłącznie swoją dziedziną w obrębie jednej placówki. Co to dokładnie oznacza? Lekarz, który jest zatrudniony w szpitalu lub klinice w Niemczech, wykonuje swoje zadania tylko w jej obrębie. Nie musi on dzielić czasu pomiędzy pacjentów w szpitalu, przychodni lub prywatnej klinice, jak ma to miejsce w Polsce. Taka sytuacja w Niemczech możliwa jest tylko wtedy, jeśli wybrany lekarz specjalista zdecyduje się na pracę na pół etatu w szpitalu i pół etatu w przychodni. W praktyce oznacza to, że dostępność lekarzy dla pacjentów w Niemczech jest większa, niż ma to miejsce w Polsce. Wpływa to także na ich dyspozycyjność w pracy — nie są przemęczeni i mogą w 100% skoncentrować się na jednym pacjencie, zapewniając mu opiekę zgodną z najwyższymi standardami bezpieczeństwa i komfortu.

Operacja usunięcia zaćmy jest obecnie jedyną metodą jej leczenia. Szybka i precyzyjna diagnostyka odgrywają w tym przypadku bardzo ważną rolę. Należy być bowiem świadomym tego, że im szybciej poddamy się badaniom diagnostycznym w zakresie zaćmy i zdecydujemy się na operacyjne jej usunięcie, tym szybciej nasz wzrok wróci do pełnej sprawności.

Na zabieg usunięcia zaćmy w naszej klinice można się rejestrować telefonicznie pod numerem +48 572 864 964 lub przez formularz https://refundacjazacmy.pl/kontakt/

Więcej informacji o wzroku i operacjach zaćmy znajdziecie w naszych social mediach:

Facebook: https://www.facebook.com/ZacmawNiemczech/