Usunięcie zaćmy - jak wyleczyć chorobę i odzyskać dobry wzrok?

usuniecie zacmy jak wyleczyc chorobe

Pacjenci, u których zdiagnozowano zaćmę, często zastanawiają się, jakie są możliwości leczenia tej choroby wzroku. Czy można ją leczyć farmakologicznie, a może trzeba poddać się chirurgicznemu zabiegowi usunięcia zaćmy? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w tym artykule.

Czy zaćmę można leczyć farmakologicznie?

Niestety nie ma takiej możliwości. Medycyna nieustannie się rozwija, ale na obecny moment nie ma skutecznej metody farmakologicznego leczenia. Taki lek jeszcze nie został wynaleziony i ciężko powiedzieć, czy kiedykolwiek zostanie.

Olej rycynowy na zaćmę

Na wielu forach i grupach można znaleźć “złote rady” typu: Olej rycynowy usuwa zaćmę. Trzeba wystrzegać się takich wskazówek. Stosowanie się do zaleceń osób poznanych na forum, które nie posiadają doświadczenia i wykształcenia medycznego może przynieść więcej szkody, niż pożytku. Olej rycynowy nie jest w stanie zatrzymać progresji choroby, ani tym bardziej jej wyleczyć.

Oczywiście mamy też dobrą wiadomość – zaćmę można leczyć inną metodą. Tą metodą jest leczenie operacyjne. I to jest dobra praktyka. A właściwie jedyna skuteczna metoda leczenia zmętnienia soczewki oka. Zabieg należy wykonać wtedy, kiedy zaćma utrudnia normalne funkcjonowanie w życiu codziennym i przeszkadza w pracy. Natomiast nie należy zbytnio zwlekać z podjęciem decyzji, ponieważ rozwój choroby nie zatrzyma się samoistnie, a będzie się coraz bardziej pogłębiał.

Wiele osób reaguje strachem, gdy dowiaduje się, że musi odbyć zabieg chirurgiczny na gałce ocznej. Jednak ten lęk i obawy szybko mijają, kiedy lekarz szczegółowo wyjaśnia, jak przebiega zabieg oraz jaka jest jego skuteczność.

Chirurgiczne usunięcie zaćmy - czy jest się czego obawiać?

W przypadku chirurgicznego usunięcia zaćmy strach ma tzw. “wielkie oczy”. Pacjenci obawiają się zabiegu z różnych powodów:

• boją się, że ktoś będzie dotykał i nacinał oko,
  • obawiają się bólu,
  • czują lęk przed procesem rekonwalescencji.

Jednak po zabiegu, zgodnie potwierdzają, że to wcale nie było straszne. W naszej klinice nad pacjentem czuwa zespół anestezjologiczny, a operacje przeprowadza doświadczony lekarz dr n. med. Lukas Nitsche, który posiada ponad 21-letnie doświadczenie w chirurgicznym usuwaniu zaćmy.

Po zabiegu pacjent otrzymuje pełną listę wskazań i przeciwwskazań. Lekarz dokładnie i szczegółowo omawia, co wolno, a czego nie wolno robić po operacji. Z doświadczenia wiemy, że to właśnie niewiedza jest największym źródłem lęku, dlatego rozmawiamy z pacjentami i omawiamy wszystko oraz odpowiadamy na ich pytania.

Trzeba również pamiętać, że ogromny wpływ na jakość widzenia po operacji ma rodzaj soczewki, jaka zostanie wszczepiona do oka. Najsłabiej wypada soczewka jednoogniskowa biała, czyli ta, która w Polsce refunduje NFZ. W Niemczech natomiast jest możliwość wyboru np. soczewki wieloogniskowej, która jest bardziej zaawansowana technologicznie. Jednocześnie można zachować refundację za zabieg usunięcia zaćmy z NFZ. Oznacza to, że pacjent otrzyma od Narodowego Funduszu Zdrowotnego zwrot kosztów za operację, a dopłaca jedynie niewielka kwotę różnicy w cenie pomiędzy soczewkami jednoogniskowymi białymi, a np. wieloogniskowymi. Wartość dopłaty jest zależna od aktualnego kursu euro, dlatego najlepiej skontaktować się z kliniką, gdzie otrzymacie aktualne dane.

Wybór soczewki jest kluczowym elementem, aby nasze oczy odzyskały pełną sprawność po zabiegu usunięcia zaćmy bez konieczności np. noszenia okularów. Istnieją również rozwiązania, które pomagają zachować ostrość widzenia w trudnych warunkach atmosferycznych t.j. mgła lub ostre słońce. Ten typ soczewki nazywa się jednoogniskowa żółta z filtrem światła niebieskiego. Jest szczególnie chętnie wybierana przez np. zawodowych kierowców, albo osoby, które wykonują zawody t.j żołnierz, policjant.

Jak można umówić się na zabieg usunięcia zaćmy?

Na zabieg usunięcia zaćmy w naszej klinice możecie umówić się telefonicznie. Wystarczy, że zadzwonicie pod numer +48 572 864 964, a my zaproponujemy dogodny termin. Będziecie potrzebować jedynie skierowania od lekarza okulisty na zabieg usunięcia zaćmy, resztą formalności zajmie się personel oraz pomoże przygotować dokumenty niezbędne do uzyskania refundacji za zabieg z NFZ.

Jeśli zastanawiacie się, jak poradzicie sobie w klinice, nie znając języka niemieckiego, to nie musicie się martwić. Nasz personel jest polskojęzyczny, dlatego cały wywiad przeprowadzimy po polsku. Dogadacie się z nami bez problemu.

Podsumowując:

Zaćmę można usunąć skutecznie za pomocą chirurgicznego zabiegu usunięcia zmętniałej soczewki i wszczepieniu nowej. Zabieg jest bezpieczny i bezbolesny. Pacjent po zabiegu może odzyskać dobry wzrok. Ważny jest również wybór odpowiedniej soczewki, która zostanie wszczepiona do oka podczas zabiegu.

Więcej informacji znajdziecie w naszych social mediach:

Usunięcie zaćmy – Facebook: https://www.facebook.com/ZacmawNiemczech/